Sarbatoare mare azi, Duminica Tomii. Ce e bine să faci în aceasta zi pentru sănătate și viață lungă


Duminica Tomii 2019. Ce e bine să faci în Duminica Tomei pentru sănătate și viață lungă și de ce a doua duminică după Paște îi este dedicată Apostolului Toma.

Duminica Tomei sau, popular, Duminica Tomii, se sărbătorește în fiecare an în prima duminică după Paște, fiind ziua care încheie Săptămâna Luminată. Așadar, duminica ce vine în acest weekend îi este dedicată Sfântului Apostol Toma, cel necredincios.

Din punct de vedere religios, în ziua prăznuirii apostolului Toma, Iisus s-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Deoarece Toma nu credea în Înviere, Iisus l-a îndemnat pe Toma Necredinciosul, așa cum avea să-i rămână numele, să-i atingă semnele de pe corp în urma răstignirii. Acesta este momentul în care apostolul Toma crede în Iisus și în apartenența sa divină.

Loading...

Duminica Tomii, 5 mai 2019 – tradiții și superstiții

Duminica Tomii este o zi profunde semnificații și tradiții. La biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească. Tradiția spune că după sfințirea acestora, ele se așează în coșuri, alături de lumânări aprinse, și sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților.

Așadar, Duminica Tomei este una dedicată celor trecuți în neființă. Nu trebuie să uităm că a doua zi, după Dumnica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Paștele Morților. Prin toate practicile acestor zile, în credința populară se spune că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții.

În Duminica Tomii și în ziua de Paștele Blajinilor credincioșii își plâng morții. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, dar și lângă biserici. Potrivit superstițiile acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și trai lung.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns

x

Check Also

Rugăciunea de Vineri. Dacă vrei să îți meargă bine toată ziua, ar fi bine să rostești cu credință această rugăciune

Rugaciune de vineri. Ce trebuie sa spui ca sa iti mearga bine toata ziua Iata ...