Părintele Calistrat: Cum se dă corect un Acatist sau Pomelnic! 3 nume și 10 lei? Pentru sporul case, reușită și blagoslovenie, Secretul, aici!:

Părintele Calistrat: Cum se dă corect un Acatist sau Pomelnic! 3 nume și 10 lei? Pentru sporul case, reușită și blagoslovenie, Secretul, aici!:

Cand dai un pomelnic (hartia aia cu 3 nume si 10 lei) si apoi te duci acasa si te culci pe-o ureche: „Las’ ca am dat pomelnic, trebuie sa se rezolve.

– Aia nu e rugăciune draga, ala e Comert cu Dumnezeu! Nu poti baga credinta si iubire in mintea omului „paliu” la minte, pentru ca nu va intelege nimic niciodata. O va lua intodeauna ca pe o obligatie, ca pe obstructie!

– Parinte nu am timp sa merg la biserica pentru ca e munca multa!

Loading...

– Ce-a dintai munca e sa alergi dupa Dumnezeu si sa asuzi in urma Lui, nu in urma banului! Banul trebuie sa asude in mana ta, nu tu alergand dupa el!

Părintele Calistrat Chifan

Pe cine punem primul pe pomelnic?

Cel mai mare neam pe care îl avem nu-i soția, nu-i soțul, ci este preotul care ne-a botezat.

Cel mai mare neam pe care îl avem pe fața pământului, nu-i tata și mama, cât veți trăi voi. Cel mai mare neam pe care îl avem nu-i soția, nu-i soțul, ci este preotul care ne-a botezat și al doilea este nașul de botez, și al treilea – pentru care sunteți cununați – este nașul de cununie. Deci, când faci un pomelnic, întâi și întâi la morți să faci. Și dacă preotul care te-a botezat este mort, pe el să-l pui întâi. Apoi să pui nașul, dacă-i mort, pe urmă pe ceilalți. Când faci pomelnic la vii, tot așa.

(Ne vorbește Părintele Cleopa, vol. 7, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 124)

Cu adevărat important! Înainte de a boteza, nu te întreba: de unde aș putea să iau cel mai tare costumaș, întreabă-te dacă ai fi dispus, fără să stai pe gânduri, să donezi un rinichi finului/finuței, chiar și a doua zi!

Întrebări care urzică

Înainte de a cununa pe cineva, nu te întreba: cât sunt dispus să pun în plic?, ci «voi putea iubi pe acești fini atât de mult încât să împart casa cu ei chiar și un an, sau să merg la ora 3 noaptea pentru a-i tracta de la 300 kilometri distanță»?

Înainte de a boteza, nu te întreba: de unde aș putea să iau cel mai tare costumaș, sau cine să ne cânte la cumătrie. Întreabă-te dacă ai fi dispus, fără să stai pe gânduri, să donezi un rinichi finului/finuței, chiar și a doua zi.
Nășia este frumoasă. Dar, în esența ei, îți cere și ultima celulă albă.
Gândește bine înainte de a ține o lumânare în mână. Aia nu e moft popesc, ci sceptru regal.

Pr. Ioan Bădiliță

 

 

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns