Joia Mare sau Joia Neagra aminteste de focul credintei. Ce nu trebuie sa faca niciun crestin in aceasta zi

Loading...

Zilele de dinaintea Invierii au o semnificatie aparte in credinta crestina, cu atat mai mult cu cat sunt incarcate de simboluri si superstitii. Iar Joia Neagra, Sfanta si Marea Joi sau Joimarita cum i se spune in popor este un moment de rascruce pentru oricare credincios.

Joia Neagra e o zi importanta, cea a Deniei Mari sau Denia celor 12 Evanghelii. Acum ni se aminteste cum Mantuitorul le-a spalat picioarele ucenicilor, fiind indemnati la smerenie.

Joia Neagra aminteste de focul credintei
In Joia Neagra, in Gradina Ghetimani, s-a tinut Rugaciunea Cea Mai Presus de Fire. Tot in Joia Mare, in urma tradarii lui Iuda, cei care voiau sa-L ucida pe Mantuitor au reusit sa-L prinda.  Este o zi pentru pomenirea mortilor. La Denie, se citesc cele 12 evanghelii. Adica tot atatea fragmente cat numarul apostolilor, extrase din cele 4 Evanghelii. La finele slujbei, se scoate Sfanta Cruce in mijlocul bisericii.

Bolnavii, fetele, dar si cei aflati in necaz innoada acum matanii sau sforicele. Fiecarui nod corespunzandu-i o dorinta pusa in timpul citirii unei Evanghelii. Acestea se poarta apoi ca talismane aducatoare de noroc si sanatate. Joia Mare, a patimilor sau a mortilor, cum mai e numita in popor ultima joi din post, cand l-a vandut Iuda pe Hristos, este ziua focului pentru sufletele disparute dintre cei vii. Din Joia Mare pana la Pasti nu se mai trag clopotele la biserici, ci numai se toaca.

Ce sa faci in aceasta zi

Foarte important este ca, in Saptamana Mare, si mai ales in Joia Neagra, sa nu se manance otet si nici untdelemn, pentru ca lui Iisus I s-a dat otet in timpul patimilor, iar cu untdelemn a fost uns la coborarea de pe cruce in mormant. Nici urzici nu se pun la foc in aceste zile, caci cu urzici si spini a fost lovit Iisus. In Joia Mare se vopsesc ouale in rosu. Tot Joi nu e bine sa dormi, caci vei fi lenes tot anul. In Vrancea, se crede ca vin mortii in aceasta zi sa se incalzeasca, in timp ce in Mehedinti se face un foc din lemn de alun, peste care se pune tamaie pentru afumat. In Gorj, se face foc din boji, pentru ca sa se incalzeasca picioarele mortilor.

In Moldova, in dimineata din Joia Mare, inainte de a canta cocosii a treia oara, oamenii fac foc in curti. Toate slujbele, pomenirile si parastasele incepute in prima sambata a Postului Mare, dureaza numai pana in aceasta zi. In unele zone ale tarii se obisnuieste sa se duca la biserica bautura si mancare, care se sfintesc si se dau de pomana, de sufletul mortilor. In alte regiuni, se impart coliva si colaci. Conform traditiei, inrosirea oualor se face neaparat in Joia Mare, pentru ca se spune ca ouale fierte si vopsite acum se pot pastra pe tot parcursul anului, fara sa se strice.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns

x

Check Also

Rugăciunea de Vineri. Dacă vrei să îți meargă bine toată ziua, ar fi bine să rostești cu credință această rugăciune

Rugaciune de vineri. Ce trebuie sa spui ca sa iti mearga bine toata ziua Iata ...