Dumnezeu ţi-a dat 6 zile pentru lucru şi a 7-a vrea să o sfinţeşti pentru El. Dar tu o vrei şi pe a 7-a pentru tine şi faci întocmai ca acest cerşetor! Pilda zilei de Duminică! Schimbă vieți…

Dumnezeu ţi-a dat 6 zile pentru lucru şi a 7-a vrea să o sfinţeşti pentru El. Dar tu o vrei şi pe a 7-a pentru tine şi faci întocmai ca acest cerşetor! Pilda zilei de Duminică! Schimbă vieți…

Pildă despre păcatul de a lucra Duminica

Un ţăran lucra într-o duminică la câmp, în timp ce vecinul său se ducea la Sfânta Liturghie la Biserică. Primul a început să-şi bată joc de cel ce mergea către Sfânta Biserică sub motiv că este habotnic. Acesta însă i-a spus: „Prietene, ce-ai spune dacă eu n-aş avea decât şapte galbeni şi i-aş da şase unui cerşetor pe care l-aş întâlni?

Aş crede că eşti foarte darnic. Şi ce-ai spune dacă acest cerşetor, în loc să-mi mulţumească, mi l-ar cere şi pe al şaptelea? Aş spune că este un om de nimic şi că merită spânzurătoarea“. Atunci vecinul a început să râdă: „Ei bine, ţi-ai rostit propria osândă, căci din şapte zile câte sunt într-o săptămână, Dumnezeu ţi-a dat şase pentru lucru şi a şaptea vrea să o sfinţeşti pentru El. Dar tu o vrei şi pe a şaptea pentru tine şi faci întocmai ca acel cerşetor.

Loading...

Sfântul Nectarie din Eghina: Ești pomenit de preoți, dar are Dumnezeu grijă și te pomenește Însuși Bunul Dumnezeu pentru încrederea ta că vei fi ajutat!

Sfântul Nectarie din Eghina: Ești pomenit de preoți, dar are Dumnezeu grijă și te pomenește Însuși Bunul Dumnezeu pentru încrederea ta că vei fi ajutat!

Despre pomeniri

La mormântul Domnului, la Ierusalim, se duc foarte multe pomelnice și multe din ele rămân să le pomenească Însuși bunul Dumnezeu.

Ești pomenit și de preoți, dar are Dumnezeu grijă și te pomenește însuși bunul Dumnezeu pentru încrederea ta că vei fi ajutat.

Cum se face un pomelnic

Când vin la biserică, mulţi oameni aduc la sfântul altar, ca o obişnuinţă, un pomelnic, unde scriu atât numele lor, cât şi ale celor pe care îi poartă în gând – rude, prieteni, cunoscuţi etc. Gândindu-ne că v-ar fi de ajutor să cunoaşteţi câte ceva din importanţa acestui gest, aparent simplu, am stat de vorbă cu părintele Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor şi preot slujitor la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iaşi, care ne-a explicat cum se alcătuieşte un pomelnic şi la ce slujbe ale Bisericii se pomenesc cei vii sau adormiţi.

În pomelnicul adus la biserică se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim (Ioan, Ana, Elena). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele
În pomelnicul adus la biserică se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim (Ioan, Ana, Elena). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele/
Pr. Bogdan Dedu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, preot slujitor la Biserica „Sfântul Spiridon” din Iaşi

Părinte consilier, cum se face un pomelnic?

Se întâmplă ca un creştin să aducă la biserică un pomelnic şi să considere că a făcut tot ceea ce trebuia: va fi pomenit la biserică şi cu aceasta şi-a încheiat datoria sa, el nu mai are nimic de făcut. În realitate, este nevoie şi de rugăciunea personală. Şi aici ar trebui să existe un pomelnic. Acesta – fie că este scris, fie că nu – este de dorit să cuprindă cât mai multe nume: de la cei apropiaţi din familie – soţ, soţie, copii, părinţi, bunici, naşi, prieteni – până la nefericiţii acestei lumi. Părintele Sofronie Saharov ne îndeamnă: „Când vă rugaţi, rugaţi-vă pentru toţi şi pentru fiecare. Şi adăugaţi: „Pentru rugăciunile lor, pentru rugăciunile lui, miluieşte-mă şi pe mine”. Astfel, puţin câte puţin, conştiinţa voastră se va lărgi”.

În pomelnicul ce urmează a fi dus la biserică se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim (Ioan, Ana, Elena). Nu se trec numele prescurtate sau poreclele. Se înţelege, numai oamenii pot fi trecuţi în pomelnic. Spun aceasta deoarece au fost cazuri în care cel care a alcătuit pomelnicul a considerat de cuviinţă să treacă şi numele câinelui la care ţinea foarte mult!

În cazul clericilor, numele este însoţit de denumirea treptei preoţeşti (de exemplu: „preotul Ioan” sau „ieromonahul Varsanufie”, „diaconul Grigore”), la fel pentru monahi sau monahii (de exemplu: „monahia Olimpiada”). Cei vii vor fi grupaţi împreună, la fel cei adormiţi, menţionându-se deasupra fiecărui grup: vii sau adormiţi.

Pentru Taina Sfântului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii

La ce slujbe ale Bisericii sunt pomeniţi cei vii, şi la ce slujbe, cei adormiţi?

La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi – şi este bine ca orice creştin care aduce jertfă la altar să aibă pomelnic şi pentru cei vii şi pentru cei morţi, pentru că sunt situaţii în care sunt aduse pomelnice fie numai pentru cei vii, fie numai pentru cei morţi. Pentru Taina Sfântului Maslu se aduc numai pomelnice pentru cei vii. La fel şi pentru slujba Acatistului. Pomelnice numai cu numele celor adormiţi se aduc pentru slujba Parastasului.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns