Ce NU este bine să faci după Paște, în Săptămâna Luminată!


Primele 7 zile de după Paște, cunoscute și sub denumirea de Săptămâna Luminată este plină de tradiții care trebuie păstrate.

În aceste 7 zile nu se fac metanii

Potrivit sfinților părinți, în Săptămâna Luminată nu se îngenunchează și nu se fac metanii în zilele Paștilor și în toată Săptămâna Luminată. Motivul? Ridicarea Domnului Hristos din mo rți, ne-a ridicat și pe noi din „faptele cele mo arte”. De aceea, nu puteți sta în genunchi în zilele în care Mântuitorul înviind, vă cheamă la înviere.

Loading...

Dar totuși se îngenunchează duminica: atunci când vedem clericii îngenunchind (în timpul cântării imnului „Pe Tine Te lăudăm…”), atunci când ierarhul, preotul sau diaconul ne cer, zicând: „Cu umilință plecând genunchii noștri, Domnului să ne rugăm”, sau atunci când ierarhul sau duhovnicul citește Marea Rugăciune de Dezlegare, căci în aceste momente se invocă lucrarea Duhului Sfânt.

Lumânările din noaptea de Înviere sunt cele mai indicate ornamente pentru masa de Paște

Pregătirile pentru masa de Paște sunt în desfășurare… Pe lângă meniul delicios, fiecare gospodină vrea ca masa să arate cât mai bine. Iată câteva idei de ornamente pentru masa festivă. Pentru că nici o sărbătoare nu e mai mare ca Învierea Domnului!

Întotdeauna ouă roșii!

Specialiștii spun că de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească niciodată lumânările cu care ați fost și ați luat lumină. De asemenea, ornamente frumoase și cu gust sunt florile sau crenguțele de salcie.

Indiferent ce décor ați alege, pe masa tradițională la loc de cinste trebuie să fie ouăle roșii, alături de cele vopsie în alte culori, dar și colacii împletiți și, bineînțeles, pasca.

Ouăle roșii amintesc de patimile și de sacrificiul lui Cristos, iar lumânările și florile amintesc de bucuria Învierii Domnului și de speranța pe care a adus-o în lume. Cel mai indicat ar fi ca pentru masa de sărbătoare să nu alegeți să combinați mai mult de 2-3 nuanțe, recomandate fiind cele de galben, verde, portocaliu, roz, bleu, turcoaz.

Dacă vreți să ieșiți în evidență, puneți o față de masa albă dintr-un material satinat, alături de tacâmuri în culori pastelate și pe masă diferite coșuțele decorative. Un simbol al Paștelui a devenit și iepurașul, despre care se crede că aduce ouăle în Joia mare și le ascunde prin grădină, să fie găsite de copii.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns

x

Check Also

Rugăciunea de Vineri. Dacă vrei să îți meargă bine toată ziua, ar fi bine să rostești cu credință această rugăciune

Rugaciune de vineri. Ce trebuie sa spui ca sa iti mearga bine toata ziua Iata ...