„Cand vin necazurile tu sa rostesti: asa-mi trebuie” – 30 de lectii ale intelepciunii de la parintele Arsenie Boca

„Cand vin necazurile tu sa rostesti: asa-mi trebuie” – 30 de lectii ale intelepciunii de la parintele Arsenie Boca

Parintele Arsenie Boca a devenit in ultimii ani un adevarat fenomen, o figura emblematica in istoria recenta a poporului roman. Preotul care a slujit la manastirile Prislop si Brancoveanu si a fost detinut politic in anii 1950 este considerat un sfant de tot mai multi dintre cei care ajung sa se roage la mormantul lui din cimitirul manastirii Prislop. Cugetarile sale au ajuns si ele cuvinte de capatai pentru credinciosi, scrie adevarul.ro.

Duhovnicul Arsenie Boca a lasat posteritatii o serie de manuscrise si carti in care le-a vorbit oamenilor despre credinta, dragoste, milostenie si despre randuielile vietii. Iata cateva dintre cele mai frumoase cugetari atribuite duhovnicului:

„A fi fericit inseamna a-l face fericit pe celalalt”.
„De la carma mintii atarna totul. Daca nu ai ordine in minte nu poti avea ordine in viata”.
„Iubeste smerenia, ca prin ea Dumnezeu iti va acoperi pacatele. Smerenia este sarea virtutilor”.
„Toate diamantele lumii sunt un gunoi, fata de o clipa petrecuta in lumina dumnezeiasca”.
„Oare stii, omule, ca din prima si pana in ultima zi a vietii tale alergi mereu? Iti transporti sufletul spre limanul imparatiei lui Dumnezeu, in caruta trupului tau. Fii hotarat! Incearca si ai sa vezi cat poate un om care vrea sa fie curat”.
Citeste si Arsenie Boca: Cele 3 pacate care se transmit de la tine pana la nepotii tai

Loading...

„Cand vin necazurile tu sa rostesti: asa-mi trebuie”.
„Fa binele si asteapta raul”.
„Fara indoiala, la ziua Judecatii nu vom fi intrebati ce-am citit, ci ce-am facut; nici daca vom vorbi cu dibacie, ci daca am trait cum se cuvine”.
„Nu suntem nascuti de timp, ci de vesnicie. Asa se face, ca avem intr-o farama de tarana si celalalt taram. Desi traim o vreme imbracati de lumea aceasta, totusi ni se intampla clipe cand fratele vis si sora moarte ne dau tarcoale si ne despica faptura in doua”.
„Viata infranata duce la redobandirea sanatatii incat sa poti deosebi binele de rau”.
„Rugaciunea e respiratia sufletului, iar postul e apa care stinge vapaia patimilor”.
„Cea mai grea lupta in viata aceasta nu este alta decat biruirea de sine. Caci biruirea de sine duce la propasirea binelui”.
„Voi, ca tineri incepatori ai vietii, sunteti poate ispititi de ideea ca tineri fiind, de ce sa incepem cu copii din primul an, ci sa ne mai traim putin viata ca mai avem vreme si de copii. Cu acest gand, daca-l primiti si-l luati de bun, va deschideti calea catre pacat si catre tot felul de necazuri care vin”.
„La convietuirea casatoritilor, nu-i bun nici abuzul, nici refuzul. Abuzul il atinge pe sot, refuzul pe sotie, dar si pe sot”.
Citeste si Daca vei purta o singura zi ciorapii unui om fericit, cu siguranta te vei vindeca

„Copiii sunt roadele dragostei; evitarea nu e dragoste, ci crima. Cautarea placerii numai, cu evitarea rostului firesc al instinctului, e viciu si pacat”.
„Cand te scoli dimineata din somn, gandeste-te ca Dumnezeu iti da ziua pe care n-ai fi putut sa ti-o dai singur, si pune deoparte prima ora sau macar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa intr-o rugaciune de multumire si de cerere buna”.
„Oamenii se roaga lui Dumnezeu sa-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roaga de oameni sa paraseasca pacatul. Acum judecati, care si de cine sa asculte intai: Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu?”
„Cand iti iei raspunderea de a rodi copii, Stapanul vietii iti va ajuta sa ai si ce le da de mancare si-ti va asigura si cinstea casatoriei. Deci, nici abuzul, nici refuzul, ci o dreapta socoteala si o convietuire corecta si cinstita”.
„Oare de ce vin oamenii asa de in sila la spovedit? – Fiindca stiu ca li se cere lepadarea de pacate. Ori lor le plac pacatele mai mult decat infranarea de la ele”.
„Nu e un biruitor mai mare pe pamant, decat acela care se biruieste pe sine insusi si domneste asupra patimilor sale”.
„Cand Mantuitorul porunceste iubirea de vrajmasi, El n-o face ca sa te ingenuncheze in fata celui rau, ci ca sa te elibereze de raul din tine si in felul acesta sa-l limiteze”.
„In mintea stramba si lucrul drept se stramba”.
Citeste si Parintele Sofian: Prin rugaciune se poate dobandi de la Dumnezeu orice – Ca rugaciunea ta sa fie vrednica de Dumnezeu, sa o inchei cu aceste 7 cuvinte

„Da-ti osteneala sa suferi cu rabdare lipsurile si slabiciunile altora, oricare ar fi ele, pentru ca si tu ai multe din acestea pe care trebuie sa le sufere altii”.
„Sa nu lasi nici pe fratele tau sa se culce intristat impotriva ta, nici tu sa nu te culci scarbit impotriva lui, ci mergi si te impaca cu fratele tau”.
„Nu exista vrajmas mai mare pentru om, decat omul insusi si de nimic nu trebuie sa se teama omul ca de el insusi. Cine isi stapaneste simtamintele, acela isi petrece viata in pace”.
„In cadrul familiei exista o gama intreaga a desfranarii, prin asa-zisele aberatii sexuale, incat se pune accentul numai pe placerea erotica, nebuneasca, care devine o a doua natura a sotilor, incat ajung saraciti de putere si robiti de durere”.
„Placerea, cautata numai pentru ea insasi, cheama repetarea din ce in ce mai deasa a actului, pana ce ajunge la distrugerea sistemului nervos. Mai mult chiar: ea aprinde organismul si-l impinge pana dincolo de posibilitatile sale functionale; ea cere extenuarea si atrage urmarile ei, aberatiile si nenumitele perversiuni; ea provoaca frangerea oricarei cenzuri morale si-si duce supusii pana la doaga nebuniei”.
„Iubirea nu are marginile omului, nici spatiul, nici timpul. Nu piere niciodata, e puternica, incat strabate dincolo de mormant si ajunge pe cel iubit. Strapunge iadul, care nu-i poate sta impreuna si strabate cerul”.
Citeste si Arsenie Boca: 10 motive pentru care din cele mai multe casnicii lipsesc fericirea si intelegerea

„Nimeni nu-i atat de intelept sa se poata indruma singur, dar se cade sa ne suferim, sa ne mangaiem si sa ne ajutam, sa ne invatam si sa ne indrumam unii pe altii. Ceea ce te face atat de suparacios nu-i zelul pentru aproapele, ci o iubire de sine, nazuroasa, artagoasa, posomorata. Pietatea cea adevarata e blajina si rabdatoare, fiindca ea te arata cine esti…”
„Inchide-i gura celui ce barfeste la urechile tale, ca sa nu savarsesti pacat indoit impreuna cu acela: pe tine obisnuindu-te cu patima pierzatoare iar pe acela neoprindu-l de a flecari impotriva aproapelui”.
„Daca pe unii ii urasti, pe altii nici nu-i iubesti, nici nu-i urasti, pe altii iarasi ii iubesti dar potrivit, si in sfarsit pe altii ii iubesti foarte tare, din aceasta neegalitate se cunoaste ca esti departe de dragostea desavarsita care cere sa iubesti pe tot omul la fel deopotriva”.
Citatele si aforismele atribuite parintelui Arsenie Boca au fost preluate din volumele: „Parintele Arsenie Boca, Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi”, Editia 3, Editura Credinta Stramoseasca, 2009, „Ieromonah Arsenie Boca, Cararea Imparatiei”, Editia 5, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Romane a Aradului, Deva, 2006, „Parintele Arsenie Boca, Margaritare duhovnicesti”, Editura Credinta Stramoseasca, „Cugetari duhovnicesti – din intelepciunea Parintilor contemporani”, de Ala Rusnac, vol. II, Editura Epigraf, Chisinau, 2011, „Parintele Arsenie Boca, Omul, zidire de mare pret”, Editura Credinta Stramoseasca, 2002, din Colectia de citate a profesorului dr. Radu Romanasu – Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii, Oradea, si din cea mai cunoscuta carte scrisa de acesta, „Cararea Imparatiei”.

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns