Atenție, AZI, 12 decembrie! Pentru ca familia să fie sănătoasă, iar casa să fie bogată, de ziua Sfântului Spiridon e bine să faci așa! Să nu-l superi pe Sfântul Călător! Are puteri mari!

Tradiții și obiceiuri de Sf. Spiridon. Ce nu ai voie să faci pe 12 decembrie

Sf. Spiridon. Pe 12 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, cunoscut și ca sfântul făcător de minuni.

Sf. Spiridon. Pentru că sfântul călător este totodată și patronul cizmarilor, al cojocarilor și al oierilor, aceștia îl cinstesc cu petreceri și voie bună, însă nu au voie să facă exces de băutură, altfel se spune că acesta se va supăra. Pentru ca familia să fie sănătoasă, iar casa să fie bogată, de ziua sfântului Spiridon nu se fac nici un fel de munci în gospodărie, femeile nu au voie să spele rufe, să coasă, să facă curățenie. De asemenea, bărbaților le este interzis cu desăvârșire să înjuge vitele pentru că altfel este rău de pagubă iar cel care a pus mâna pe jug va fi schimonosit pentru tot restul vieții.
Sf. Spiridon. Sărbătoarea se ține și pentru ca oamenii să fie feriți de înec

Pentru a fi sănătoase și ferite de boli, în aceste zile animalele trebuie să mănânce fân din mâna stăpânilor. Sărbătoarea se ține și pentru că e rău de lovituri și izbituri, înec și pentru cădere din pomi dar și pentru a-i feri pe oameni de fiarele sălbatice în timpul călătoriilor.

Tot în această zi familia în care există o femeie însărcinată trebuie să se roage sfântului să alunge boala ca atunci când îi va veni sorocul să nască aceasta să nu aducă pe lume copii cu două capete sau alte malformații, scrie secretele.com.

Părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oaşa: „Să nu avem cu Dumnezeu o relație interesată, în care eu numai îi cer ceva”

Fotografia si pictura sunt doua pasiuni la care parintele Pantelimon n-a putut renuntat cand a intrat in manastire.

Spune ca are aceasta pasiune din cauza ca nu a avut televizor in copilarie. „A fost o uimire de a mea, stand in manastire sa vad ca nu imi lipseste nimic”. Are insa si regrete: neimplinire, potentialul inca nefolosit.

Calugarul rupt de lume care a scris un articol viral

Un articol scris de parinte acum ceva vreme despre depresie a devenit viral pe internet. Crede ca noi oamenii, sunt prea ocupati cu lucrurile neinsemnate si nu mai avem ragaz sa intelegem sensul lucrurilor, sensul nostru pe Pamant.

„Sa nu avem cu Dumnezeu o relatie interesata, in care eu numai ii cer cev”, spune parintele Pantelimon, „ci sa avem pur si simplu o relatie, o relatie de dragul relatiei. E ca si cand eu nu m-as uita niciodata la tine ci m-as uita la ce as putea sa iau de pe tine. Ce ai tu si ce as putea sa obtin de la tine, asta inseamna sa ai o relatie interesata cu Dumnezeu. E foarte dureros pentru Dumnezeu sa fie privit in acest fel de oameni. Dar oamenii nu mai stiu in ziua de azi sa gandeasca altruist si gandesc in termenii eficientei, in termenii propriului interes. Dumnezeu se ascunde in simplitate. Numai cineva care este slab vrea sa para tare.”

Cum descoperi simplitatea? „Brancusi zicea ca simplitatea este o complexitate rezolvata. Daca vrei sa descoperi simplitatea vietii, trebuie sa te intorci catre lucrurile simple, sa nu doresti super-senzatii, sa nu iti doresti excesul ci sa stii sa apreciezi momentele simple ale vietii”. Si mai spune parintele ca „Schimbarea in bine inseamna schimbarea in a fi bun. Zicea parintele Paraianu ca masura sfinteniei este masura bunatatii. Un om cat e de bun, atat e de sfant.”

Romania autentica, ascunsa in munti

E tarziu. Focul s-a stins demult. Calugarii se roaga in biserica. Aici, la doar cateva ore de la sosire pare ca esti de o vesnicie. Cel mai apropiat sat e la 40 de kilometri iar semnal la telefon nu exista. Zgribuliti, cativa tineri il asteapta pe parinte in fata bisericii. Vor sa se spovedeasca, sa isi spuna pacatele. „Nu stiu exact de ce am venit, e ca un fel de reincarcare. Aveam nevoie sa vad pacea asta a oamenilor care, desi sunt singuri parca stiu tot ce se petrece in lume.”

A doua zi, dimineata imbracati in costume populare, tinerii se indreapta spre biserica. Aici in creierii muntilor, traieste o bucata de Romanie autentica. Intre aceste vai a fost tara dacilor si tot aici s-au ascuns calugarii de-a lungul secolelor pentru a fi departe de lume si aproape de Dumnezeu. Ce tip de civilizatie ne reprezinta pe noi romanii a fost prima intrebare pe care mi-a pus-o in fata staretul Iustin cand ne-am intalnit. Si tot el a raspuns: civilizatia satului, acolo unde de mii de ani s-a sedimentat si cladit sufletul acestui neam. La Oasa, sufletul acestui popor e viu, pastrat cu sfintenie si transmis urmasilor. Biserica e plina. „Nu dorim sa creem o miscare exterioara”, spune staretul, „ci mai degraba una launtrica, o miscare catre valorile noastre, catre identitatea noastra, catre trecutul nostru. fiecare om este un rezumat al vietii sale.”

Locul unde gasesti raspunsuri

Toata lumea, calugari si tineri canta si se roaga impreuna. Asta ii atrage pe acesti oameni aici. O rugaciune traita, vie si felul in care sunt acceptati sa faca parte dintr-o mare familie. Fac ore in sir pe drum pentru a sta cateva ceasuri la rugaciune in acest loc. Printre tineri veniti, intr-un colt stau actorul Aureliu Surulescu si tenorul Vlad Mirita. De ani buni sunt legati de acest loc.

„Ai de invatat de aici”, spune Aureliu Surulescu. „In primul rand nu te judeca. Cine esti, ce faci, de unde esti. Vin si iti dau raspunsurile pentru care ai venit si iti garantez ca te intorci cu sufletul. In manastire am descoperit Romania profunda”. Tenorul Vlad Mirita spune ca si el ca aici si-a gasit cu adevarat un duhovnic.

„Am putea fi cel mai bogat popor din lume”

In biserica, staretul Iustin le vorbeste despre bogatia acestui neam. „Cred ca putem concura cu mari sanse la a fi cel mai bogat popor din lume. Il avem pe Dumnezeu aici si toate mustesc de dumnezeire… nu suntem constienti de cat suntem de bogati, cat cer este in pamantul nostru.”

Usor, incepi sa intelegi spiritul acestui loc si sa te lamuresti ca povestile auzite despre Oasa sunt adevarate. Staretul Iustin are acum mai bine de 20 de ani calugarie. Alearga prin toata tara, sustine conferinte la care vin mii de tineri si ii scoate pe calugari sa faca miscare si sa se bucure frumusetea locului. E un om hatru care crede ca daca noi romanii eram oleaca mai destepti treceam peste orice criza si eram acum mult departe.

 

Lasă-ne un comentariu!

Lasă un răspuns

x

Check Also

Luni, 25 martie, este Buna Vestire. Ce NU e bine să faci în această zi, ca să-ți meargă toate bine

Una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Bunavestire este sărbătorită pe data de ...