9 noiembrie, ziua Sfântului Nectarie! Roagă-te azi la el, cu credință mare, așa! Rugăciunea tămăduitoare la Sfântul pomenit astăzi face minuni! Îți aduce vindecare și îți ușurează viața!

9 noiembrie, ziua Sfântului Nectarie!  Roagă-te azi la el, cu credință mare, așa! Rugăciunea tămăduitoare la Sfântul pomenit astăzi face minuni! Îți aduce vindecare și îți ușurează viața!

Sfântul Nectarie este cel mai nou sfânt canonizat de către Biserica Greciei. Deși a trăit cu numai un secol în urmă, Sfântul Nectarie și-a lăsat puternic amprenta asupra lumii creștine, prin minunile săvârșite. De aceea a și devenit ocrotitorul bolnavilor de cancer și este pomenit pe 9 noiembrie.

Insula Eghina (Aegina), de pe teriotoriul Greciei, deține una dintre comorile arhitecturale ale lumii ortodoxe. este vorba despre Catedrala pentru Sfântul Nectarie. Biserica din Eghina este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe. Este situată într-un decor pitoresc. Și a căpătat renume la nivel mondial, fiind vizitată de mii de turiști anual. Numai că nu doar frumusețea bisericii face ca oamenii să-și îndrepte pașii către acel colț de rai. Mai degrabă rămășițele pământești, făcătoare de minuni, ale ctitorului ei, Sfântul Nectarie.

A căpătat har prin credință
La 1 octombrie 1846, la Silivri, în Tracia, pe teritoriul Turciei, la malul Mării Marmara, a venit pe lume micuțul Anastasie, al șaptelea copil într-o familie săracă. La vârsta de 14 ani, a fost nevoit să plece la Constantinopol, să muncească. Și să învețe carte. După munca istovitoare, Biserica era singura lui alinare. Remarcat de către dascălii de la Școala Metocului Sfântului Mormânt, a fost angajat ca pedagog. Apoi, la 20 de ani, a plecat pe Insula Chios, pentru a preda ca învățător.

Loading...

Dar credința l-a făcut să se călugărească acolo. Sub numele de Lazăr, 10 ani mai târziu, la celebra mânăstire Nea Moni. După un an, a devenit diacon, și-a completat studiile la Atena, la Facultatea de Teologie și, după absolvirea studiilor, în 1885, a plecat în Egipt, pentru a fi hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. A tipărit mai multe cărți despre dreapta credință, a trecut prin toate treptele ierarhice și, la 15 ianuarie 1889, a fost numit Mitropolit de Pentapolis. Dar, în anul următor, după anumite neînțelegeri, a fost trimis în Grecia.

După o perioadă de umilință și ignoranță, a ajuns directorul Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. A stat în funcție 15 ani, apoi a renunțat, considerându-și misiunea îndeplinită. În 1904, la cererea unui grup de maici, a fondat Mânăstirea „Sfânta Treime”, de pe Insula Eghina, care astăzi îi poartă numele. Pe 8 noiembrie 1920, a trecut la cele veșnice, răpus de cancerul de prostată, care l-a chinuit mai bine de un an. Dar, o întâmplare fericită a făcut ca trupul său să fie descoperit intact, izvorând mir parfumat. Iar în 1961, a fost canonizat, fiind serbat pe 9 noiembrie.

Sfântul Nectarie vindecă și azi
Da, și azi tămăduiește! Veche de aproape 450 de ani, Mânăstirea Radu-Vodă, din București, adăpostește într-o raclă sfântă părticele din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, care i-a și devenit protector lăcașului, în 2002. Atât pe Insula Eghina, cât și la București, minunile săvârșite la moaștele Sfântului Nectare au făcut înconjurul lumii.

Despre vindecările de cancer și alte boli grave s-au scris chiar și cărți. Se spune că e suficient să te ungi cu ulei de la candela care arde la mormântul Sfântului și bolile dispar ca prin farmec. Acatistul Sfântului Nectarie aduce alinare în suflet și vindecare grabnică celor ce se roagă cu credință.

La ridicarea Catedralei din Eghina, a participat, cu propriile brațe, însuși Sfântul Nectarie, pe atunci mitropolit. Biserica a fost construită din fondurile personale ale Sfântului, între 1904-1910.

Minunea pe care SfântuI Ierarh Nectarie a săvârșit-o cu micuțul Ioan Casian Fărcaș este una autentică. Ea depășește cu mult categoria întâmplărilor vieții în care putem descifra ajutorul dumnezeiesc incontestabil, dar, totuși, comun, cotidian. Din ea putem extrage mai multe învățături despre legile care guvernează viața duhovnicească, concluzii foarte utile pentru mântuirea fiecăruia dintre noi: Bunul Dumnezeu ne trimite încercările pentru a ne descoperi limitele omenești și a înțelege, prin propria experiență, că fără de El nu vom reuși nimic; Domnul ascultă și răspunde rugăciunilor pe care le înalță credincioșii, cei care se adună și nădăjduiesc în numele Lui. O a treia concluzie ne umple inima de nădejde: în ciuda aparențelor dezolante, Dumnezeu rămâne veșnic-viu în viețile noastre, întinzându-ne mâna sa izbăvitoare chiar în clipa în care alunecăm cu întreaga ființă spre adâncul prăpastiei, al eșecului existențial.

Rugăciunea tămăduitoare la Sfântul Nectarie Taumaturgul este una dintre cele mai puternice. Bolnavii o rostesc pe patul de spital. Rudele spun rugăciunea tămăduitoare la Sfântul Nectarie pentru vindecarea celor dragi. Și are mare putere atunci când se spune în preajma raclei cu sfintele sale moaște.

Rugăciunea tămăduitoare la Sfântul Nectarie
„O, preabunule părinte, luminătorul credincioșilor, Sfinte Nectarie, tămăduitorule, ajută-mă! Stai în fața Tronului Dumnezeiesc și te rogi neîncetat. Roagă-te pentru iertarea păcatelor noastre. Și pentru întoarcerea noastră spre înfierea harului. Căci neîncetat ne strigăm amarul. Suntem robi netrebnici ai lui Dumnezeu. Și ne găsim în mare mâhnire, primejdie și supărare. Văzuți și nevăzuți vrăjmași, viclenesc împotriva scumpei Mirese a lui Hristos. Este Una Sfântă Duhovnicească și Apostolească Biserică și vor să o dărâme și să o facă nevazută.

Ales Păstor, noi, oile cuvântatoare, pentru care Hristos sângele Său l-a vărsat, îți cerem să izgonești și să împrăștii toate relele. Dacă nu suntem vrednici, pentru multele noastre păcate, alege-ne tu calea. Căci gurile noastre se roagă pentru dezlegarea cererilor și necazurilor. Imploră pentru vindecare și pentru viața în credință. Implorăm cu durere, cu inima înfrântă, cu suspinuri și cu lacrimi. Te rugăm să mijlocești împreună cu Preasfânta Maică a lui Dumnezeu și cu toți sfinții să fim izbăviți de primejdii. Prin multele noastre păcate L-am mâniat pe Preabunul si Preaîndurătorul Dumnezeu. Și va veni la noi și pentru nerecunoștința noastră ne va judeca aspru, răsplătindu-ne după fapte. Dar tu, Sfinte Nectarie, ne poți ajuta să pășim pe calea sfințeniei tale. Dă-ne nouă sănătatea de care avem nevoie!

Pe steaua cea luminoasă a Ortodoxiei și pe al Bisericii zid de apărare, cu bucurie în inimi te lăudăm, Sfinte Nectarie, vindecătorule. Slăvit ești de lucrarea Duhului. Izvorăști tămăduiri și har bogat. Pentru aceea îți strigăm într-un glas, bucură-te Parinte Nectarie.”

Lasă-ne un comentariu!
Loading...

Lasă un răspuns